15 procent eerstejaarsstudenten slaagt voor amper 1 of 2 vakken

Door Koen Daniëls op 12 december 2014, over deze onderwerpen: Hoger onderwijs
15 procent eerstejaarsstudenten slaagt voor amper 1 of 2 vakken

15 procent van de eerstejaarsstudenten slaagt voor amper 1 of 2 vakken. Dit blijkt uit cijfers van het Departement Onderwijs. De jaarlijkse stijging van het aandeel niet-geslaagden bewijst de nood aan dringende maatregelen. De Vlaamse onderwijsraad pleit er alvast voor om studenten sneller en strikter op te volgen tijdens hun eerste jaar. Ook een uniform beleid bij de onderwijsinstellingen is nodig. De N-VA sluit zich bij die conclusies aan.

Het hoge percentage niet-geslaagden duidt ontegensprekelijk op een nood aan snellere heroriëntering tijdens het academiejaar én, minstens even belangrijk, een betere studiekeuzebegeleiding voor aanvang aan het hoger onderwijs. Het leerkrediet hangt daar onlosmakelijk mee samen. Op het einde van het academiejaar 2012-2013 waren er 447 studenten die hun leerkrediet volledig hebben opgebruikt zonder een diploma te behalen.

De minister van Onderwijs wil in het voorjaar concrete voorstellen klaar hebben om de studievoortgang te verbeteren. De N-VA hoopt dat die aanpassingen tegen volgend academiejaar doorgevoerd kunnen worden. Zo wordt de financiële kost voor ouders én maatschappij getemperd én komen studenten sneller terecht in de onderwijsrichting die het beste aansluit bij hun capaciteiten en interesses.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is