Aanpak blijft haperen, ondanks aanbevelingen onderzoekscommissie

Door Koen Daniëls op 16 november 2022, over deze onderwerpen: Kinderopvang

Aanpak blijft haperen, ondanks aanbevelingen onderzoekscommissie (Het Nieuwsblad*, Wo. 16 Nov. 2022, Pagina 6)

Kinderen die met het hoofd in het toilet geduwd worden, die eten tot ze moeten overgeven of met ducttape ­vastgebonden zijn in een slaapzak. Alweer komen er horror­verhalen uit de kinderopvang. En opnieuw lijkt er heel lang te zijn gewacht voor de betrokken crèches effectief moesten sluiten. Nochtans heeft een onderzoekscommissie deze zomer 75 aanbevelingen gedaan om strenger op te ­treden.

Is er dan niks veranderd in de aanpak van klachten?

“Op basis van de informatie die er tot nog toe is, lijken deze verhalen eerder een erfenis uit het verleden, dan een bewijs dat er bij Kind en Gezin niks zou zijn veranderd.” Dat zegt Michel Vandenbroeck, professor ­gezinspedagogiek (UGent) en expert kinderopvang. “Sinds de onderzoekscommissie treedt Kind en Gezin veel kordater op. Alleen wordt het nu door dergelijke zaken nog ingehaald.”

De belangrijkste aanbeveling van de onderzoekscommissie was deze ­zomer om het “voorzorgsprincipe” toe te passen: in plaats van allerhande wettelijke bezwaren in te roepen om een probleemcrèche alsnog open te houden, denk aan de kinderen en grijp meteen in. In een persbericht laat het Agentschap Opgroeien weten dat het uitgerekend bij de crèche in Oudenaarde het voorzorgsprincipe heeft toegepast, door het Expertisecentrum Kindermishandeling in te schakelen. Dat neemt niet weg dat er al tien jaar klachten waren over die crèche in ­Oudenaarde en dat het na de laatste klachten uit september 2021 nog een jaar heeft geduurd voor de vergunning werd ingetrokken.

Komt topvrouw Kind en Gezin (opnieuw) in de problemen?

Katrien Verhegge leidt al sinds 2008 Kind en Gezin, dat verantwoordelijk is voor de controle op de crèches. Zij werd in de onderzoekscommissie ­verantwoordelijk gehouden voor de logge en weinig kordate aanpak van klachten. Toch kon Verhegge, van CD&V-signatuur, blijven zitten. Wel moesten crisismanagers haar bijstaan, onder meer om de ICT-systemen beter te laten werken.

De bedoeling is dat Verhegge eind dit jaar opnieuw geëvalueerd wordt. Minister Crevits, die de evaluatie moet doen, wil daar nog niet op vooruitlopen. De druk neemt in ieder geval toe. Vlaams Parlementslid Koen Daniëls (N-VA), die de onderzoekscommissie voorzat, reageert verontwaardigd op de nieuwe getuigenissen. “Dit blijft maar duren”, aldus Daniëls. “Intussen worden alle opvanginitiatieven verdacht die het wél goed doen, omdat Kind en Gezin er niet in slaagt om malafide initiatieven er uit te halen.”

En wat met minister Crevits?

CD&V-minister Wouter Beke is al moeten opstappen door de problemen in de kinderopvang. Nu is het aan zijn opvolgster Hilde Crevits, net terug uit ziekteverlof, om de vragen hierover te beantwoorden. De oppositiepartijen Vooruit, Groen en PVDA verwachten vandaag in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement concrete antwoorden van wat er precies is fout gelopen. Ook binnen de meerderheid is er twijfel over de aanpak. “Snel en adequaat ingrijpen blijkt nog steeds een probleem”, zei Vlaams Parlementslid Freya Saeys (Open VLD) ­gisteren in de commissie-Welzijn. “Onaanvaardbaar dat deze problemen blijven terugkeren.”

Pieter Lesaffer ■

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is