Invoer oriënterings- en toelatingsproef hoger onderwijs eindelijk op kruissnelheid

Door Koen Daniëls op 12 april 2016, over deze onderwerpen: Onderwijs

Nog dit schooljaar zal er bij een ruime steekproef van leerlingen in Vlaanderen voor de eerste maal een niet- bindende oriënteringsproef worden afgenomen. Deze proef, waar we als partij al geruime tijd voor pleiten, zal bij zo’n 8.000 laatstejaars secundair onderwijs peilen naar de voorkeursrichting van de jongere in het hoger, maar ook naar taalvaardigheid, analytische vaardigheden, studiemethode en motivatie. Die niet-bindende oriënteringsproef staat uiteraard niet op zich, maar vormt een belangrijk onderdeel van een lang en grondig traject van studiekeuzebegeleiding die wat ons betreft zo vroeg mogelijk start en waarbij we ook een belangrijkere rol voor de klassenraad blijven zien.

De proef is absoluut noodzakelijk, gelet op onder andere het feit dat 30% van de studenten hun bachelordiploma -bedoeld om het op 3 jaar te verwerven- na 7 jaar nog steeds niet heeft behaald.
Experten van de Ugent, Universiteit Antwerpen, KU Leuven en Arteveldhogeschool hebben hun bestaande, zelf ontwikkelde testen gebundeld in één instrument. Vanaf 18 april zullen deze experten dit instrument ter beschikking stellen van de scholen die participeren in het proefproject. De leerlingen zullen de proef op school afleggen en zal volgens de experten zo’n drie uur in beslag nemen. Daar het een proefproject is , zullen de resultaten niet bekend worden gemaakt aan de leerlingen. Er zal eerst worden nagegaan of de test goed is opgesteld en ze ook effectief meet wat er moet gemeten worden.  Het is de bedoeling dat de leerling meer inzicht krijgen in het eigen kennen en kunnen en kan hen bovendien kennis laten maken met studierichtingen die ze niet in overweging hadden genomen, maar wel goed aansluiten bij hun capaciteiten en interesses.

Een volgende mijlpaal is de verplichte toelatingsproef voor studenten die een lerarenopleiding willen starten. Vanaf het academiejaar 2017-2018 zullen alle kandidaat-leerkrachten deze test afleggen. Door de studenten te testen op hun startcompetenties, kan er snel werk gemaakt worden van een remediëringstraject op maat van de individuele student. Binnenkort zullen er al zo’n 300 eerstejaarsstudenten in de lerarenopleiding een proeftest afleggen. Vanaf het academiejaar 2016-2017 zal een eerste toelatingsproef worden afgenomen om de test te kunnen evalueren en het jaar nadien zullen we dus kunnen starten met een algemene, verplichte proef voor alle kandidaat-studenten. We mogen de lat gerust hoog leggen voor deze toekomstige studenten, zij zorgen immers voor de opleiding van de jongeren van morgen. 1 Leerkracht beïnvloedt 1.000 leerlingen in zijn/haar carrière.

We zijn zeer tevreden dat deze twee proeven nu in de beslissende fase van ontwikkeling zitten. We mikken met deze initiatieven erop dat zoveel mogelijk studenten zo snel mogelijk in de voor hen juiste studierichting zitten. Dit levert niet enkel budgettair een meerwaarde op voor maatschappij en ouders, maar ook voor de student zelf zal de voldoening en motivatie vergroten als hij of zij zich in de richting bevindt die het best aansluit bij de eigen vaardigheden, kennis en attitudes.
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is