U bent hier
N-VA gunt leerlingen met B-attest laatste slaagkans via herexamen

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) stelt voor om leerlingen die in het middelbaar onderwijs een B-attest krijgen en dus aan heroriëntering toe zijn, niet langer de keuze te laten om hun jaar over te doen. “Een goed idee,” vindt Vlaams Parlementslid en N-VA-onderwijsspecialist Koen Daniëls, “mits je de klassenraden ook de mogelijkheid biedt om herexamens uit te schrijven voor die leerlingen. Zo kunnen zij alsnog bewijzen dat ze het kunnen, dringen we het aantal niet-gediplomeerden en zittenblijvers terug én kan een heroriënteringsgesprek sereen verlopen.”
Terwijl een leerling met een A-attest probleemloos naar het volgende jaar mag overgaan, moet een leerling met een B-attest zich in principe heroriënteren en een leerling met een C-attest blijven zitten. Vandaag heeft echter een kwart van alle zittenblijvers het jaar ervoor een B-attest gekregen. Meer dan 5.000 leerlingen hebben het advies van hun klassenraad om te veranderen van studierichting dus naast zich neergelegd.
Instrument van de laatste kans
Dat de bevoegde minister dat advies nu dwingend wil maken, vindt Daniëls geen slechte zaak. Alleen pleit hij er tegelijk voor om het gebruik van herexamens in eer te herstellen, als instrument van de tweede én meteen ook laatste kans. “Op dit moment staat de regelgeving de klassenraden weliswaar nog altijd toe om bijkomende proeven in te richten”, legt hij uit. “Maar de onderwijsinspectie en een aantal onderwijskoepels hebben de herexamens in het verdomhoekje geduwd, waardoor de klassenraden het nu eigenlijk niet meer durven overwegen. Zo kunnen zij bij leertekorten enkel oordelen dat de leerling moet blijven zitten of een andere studierichting moet kiezen. Dat maakt dat oudercontacten niet altijd in een goede sfeer verlopen en er al zeker geen sprake is van een open heroriënteringsgesprek. Ook al omdat die ouders vaak aangeven dat hun zoon of dochter het wel kan, maar zich te weinig heeft ingespannen of een emotioneel moeilijke periode heeft doorgemaakt. Op dat moment zoeken naar een andere studierichting is niet optimaal”, weet Daniëls uit ervaring.
Werken loont
Leerlingen die het voorbije schooljaar toevallig pech hebben gehad, met zichzelf in de knoop hebben gelegen of simpelweg de kantjes eraf hebben gelopen, krijgen dankzij herexamens toch nog de kans om zichzelf te bewijzen. “Slaagt de leerling voor die herexamens al evenmin, dan kan het gesprek over heroriëntatie tenminste in alle rust worden gevoerd. Want bij een slecht resultaat zullen ook de ouders beseffen dat het echt niet lukt. En dan hoeft de leerling ook niet te treuren om verspilde of gemiste kansen. Slaagt de leerling wel, dan weet hij meteen ook dat werken loont”, besluit Daniëls.
Cijfers uit het verleden tonen trouwens aan dat een meerderheid van de leerlingen een A-attest behaalt na herexamens. Zo kreeg in 2001 slechts één op de vijf leerlingen na herexamens een B- of C-attest uitgereikt. Vier op de vijf leerlingen slaagden dus voor die herexamens en stroomden alsnog door naar het volgende jaar. In 2003 waren zes op de tien leerkrachten en 73 procent van de leerlingen bovendien zelf gewonnen voor herexamens, zo blijkt uit een enquête van het onderwijstijdschrift Klasse.