Opleidingsprogramma’s met Indiase verpleegkundigen herstarten onder voorwaarden

Door Koen Daniëls op 10 februari 2022, over deze onderwerpen: Onderwijs

Drie secundaire scholen kunnen opnieuw hun opleidingsprogramma’s met Indiase verpleegkundigen opstarten. Dat antwoordde minister Weyts deze middag in de commissie onderwijs op de vraag van Vlaams parlementslid Koen Daniëls (N-VA). Vorig jaar moest Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts deze opleidingsprogramma’s nog opschorten in vier scholen voor Hoger Beroepsonderwijs Verpleegkunde, omdat er problemen waren met de onderwijskwaliteit, de organisatie van de opleiding en de taalkennis van de leerlingen. De minister stelde dat er nu duidelijke afspraken gemaakt zijn.  Leerlingen kunnen alleen nog toegelaten worden als ze bij de start van hun opleiding taalniveau B1 halen. De Indiase leerlingen moeten de opleidingen en examens afleggen samen met Vlaamse leerlingen. Ook onder meer de stage wordt bijgestuurd, zodat afgestudeerden beschikken over alle nodige competenties. “De kwaliteit van ons onderwijs en de zorg is cruciaal. Die bewaken we met deze afspraken”, zegt Daniëls. “We verwachten namelijk van Vlaamse verpleegkundigen dat ze het Nederlands machtig zijn en dat ze beschikken over alle competenties om goede zorg te bieden en dit zonder uitzonderingen of toegevingen, wat hun achtergrond ook is.”

 

Minister van Onderwijs Ben Weyts besloot in juni 2021 om opleidingsprogramma’s met Indiase verpleegkundestudenten te schorsen in HIVSET Turnhout, Sint-Augustinus Aalst, VIVES HBO5 Kortrijk en Sint-Franciscus Leuven . Vlaams Parlementslid Koen Daniëls (N-VA), die reeds langer de opleiding HBO5 Verpleegkunde volgt, had toen ook al vragen gesteld bij de kwaliteit van de opleiding specifiek voor die Indiase studenten.Deze scholen secundair onderwijs (Hoger Beroepsonderwijs niveau 5) organiseerden verkorte trajecten voor Indiase verpleegkundigen die op die manier een Vlaams diploma konden behalen. De Onderwijsinspectie stelde echter ernstige tekortkomingen vast. Zo bleek het niveau van de (taal)kennis ondermaats. Bovendien werd de minimale lestijd nergens gehaald, onder meer omdat de leerlingen pas enkele weken ná de start van het  semester aankwamen in Vlaanderen. De opleidingen leken de Indiase verpleegkundigen vooral klaar te stomen voor een job in de ouderenzorg, terwijl hun diploma hen ook toelaat om bv. als verpleegkundige in een ziekenhuis te werken. “Op die manier riskeer je verpleegkundigen op de werkvloer die niet behoorlijk kunnen communiceren met Nederlandstalige patiënten en werd de onderwijskwaliteit niet gegarandeerd omdat er te weinig aandacht ging naar verpleegkundige handelingen in een ziekenhuissetting” concludeerde Daniëls toen.  

 

Drie scholen starten nu opnieuw opleidingsprogramma’s met Indiase verpleegkundigen op: HIVSET Turnhout, Sint-Augustinus Aalst en VIVES HBO5 Kortrijk. Sint-Franciscus Leuven heeft beslist om volledig te stoppen met dit programma. Er zijn duidelijke afspraken gemaakt met de scholen in Turnhout, Aalst en Kortrijk. Dat antwoordde minister Weyts op een vraag van Koen Daniëls (N-VA) die polste naar het verloop van dit dossier. “Er worden enkel nog leerlingen toegelaten als ze bij de start van hun opleiding taalniveau B1 Nederlands halen in een gestandaardiseerde screening omdat de  onderwijstaal het Nederlands is en ook de taal om te communiceren met patiënten. Indiase leerlingen volgen opleidingen en leggen examens af samen met Vlaamse leerlingen: het aanbod wordt dus niet langer apart georganiseerd. De duurtijd van de verschillende modules wordt volledig gerespecteerd: het semester dient voor de Indiase verpleegkundigen even lang als voor de Vlaamse leerlingen. De stage moet breed genoeg gaan, zodat de afgestudeerden voorbereid zijn op alle aspecten van de verpleegkunde” vat Daniëls de nieuwe vereisten samen.

 

HIVSET Turnhout start nu meteen in februari met een (kleine) groep Indiase leerlingen. VIVES HBO5 Kortrijk en Sint-Augustinus Aalst herstarten het opleidingsprogramma in september. De scholen krijgen de kans om het opleidingsprogramma opnieuw op te bouwen. De Onderwijsinspectie zal de opleidingen blijven opvolgen in samenspraak met de betrokken scholen.

 

“De scholen stellen orde op zaken, en dat is een goede zaak”, zegt Daniëls. “Er is immers een hele grote vraag naar verpleegkundigen. We willen voldoen aan die vraag, maar we willen de lat niet lager gaan leggen voor verpleegkundigen. Er zijn nu duidelijke afspraken gemaakt over taalkennis en de onderwijskwaliteit”.

 

Herbekijk de vraag en tussenkomst via deze link.

Bekijk ook de reportage van TV Oost.

 

Er werden voorwaarden gesteld aan de geschorste opleidingen:

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is