PFOS-vervuiling : Meer dan 10.000 aanmeldingen voor PFAS-bloedonderzoek

Door Koen Daniëls op 7 juni 2023, over deze onderwerpen: PFOS onderzoekscommissie

PFOS-vervuiling : Meer dan 10.000 aanmeldingen voor PFAS-bloedonderzoek

Bron: DRM, Belga Wire, Belga News, 6 juni 2023

 

Er hebben zich intussen meer dan 10.000 mensen aangemeld voor het grootschalige PFAS-bloedonderzoek rond de site van 3M in Zwijndrecht. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits dinsdag geantwoord op een vraag van N-VA-parlementslid Koen Daniëls. Volgens de CD&V-minister wordt intussen ook onderzocht of ook een minder invasieve techniek zoals een vingerprik kan gebruikt worden. Dat zou het voor kinderen onder de 12 jaar makkelijker maken om deel te nemen aan het onderzoek.

Op 22 mei ging het langverwachte PFAS-bloedonderzoek van de bewoners rond de 3M-site in Zwijndrecht van start. Iedereen die binnen een straal van 5 kilometer van de fabriek woont, kan deelnemen. Van de meer dan 70 000 potentiële kandidaten hadden er zich aanvankelijk 9.000 aangemeld. Intussen staat de teller volgens minister Crevits op meer dan 10.000. 

"Dat betekent dat er ook 60.000 mensen hun vinger (nog) niet hebben opgestoken", zegt N-VA-parlementslid Koen Daniëls. Hij verwijst ook naar de voorziene capaciteit van 35.000 tot 40.000 bloedafnames. "Er blijven er dus nog zowat 30.000 ongebruikt", merkt Daniëls op. 

Minister Crevits wijst erop dat mensen zich nog tot 1 juli kunnen aanmelden en dat er nog een wervingscampagne volgt. 
Volgens de CD&V-minister worden alle leeftijdscategorieën bereikt, maar hebben er zich voorlopig wel relatief weinig jongeren tot 18 jaar aangemeld. "Voor de kinderen onder de 12 jaar wordt er nu onderzocht of het bloed kan afgenomen worden via een vingerprik. Deze methode moet wel nog gevalideerd worden. Daarvoor worden er nu minimum 500 jongeren vanaf 12 jaar gezocht die zowel bloed laten nemen via een klassieke elleboogprik als via een vingerprik. Als deze methode als evenwaardig gevalideerd wordt, zal dit gecommuniceerd worden en is de verwachting dat de aanmeldingen bij kinderen onder de 12 jaar zullen toenemen", legt de minister uit.

N-VA-parlementslid Daniëls dringt ook al langer aan op een uitbreiding van het bloedonderzoek, onder meer naar de mensen die jarenlang gewoond of gewerkt hebben in de omgeving van 3M. Volgens minister Crevits wordt de uitbreiding van het bloedonderzoek nog verder onderzocht.

DRM

 

Bekijk hier mijn vraag en tussenkomst aan de minister of lees het verslag.

Lees ook het artikel dat hierover verscheen op VRT.NWS.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is