U bent hier
Reacties op het eindtermenarrest: ‘Te veel regelneverij en overheidsbetutteling maken het onderwijs kapot'
Reacties op het eindtermenarrest: ‘Te veel regelneverij en overheidsbetutteling maken het onderwijs kapot'
Bron: De Morgen, 17 juni 2022, pagina 5 of online via https://www.demorgen.be/meningen/reacties-op-het-eindtermenarrest-te-vee...
Een opdoffer voor het kamp dat de eindtermen verdedigde, een overwinning voor hen die de minimumdoelen aanvielen. De reacties op het arrest lopen uiteen. Al leidt vooral de houding van cd&v tot verontwaardiging.
“De eindtermen werden ontwikkeld door vertegenwoordigers van de koepels, door leerkrachten en door experts - los van de politiek. Vervolgens werden ze zonder één tegenstem goedgekeurd in het Vlaams Parlement. Het is een opdoffer als zelfs deze werkwijze niet meer mogelijk is.”
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) steekt niet onder stoelen of banken dat hij teleurgesteld is in de uitspraak van het Grondwettelijk Hof. Logisch ook, Weyts verdedigde het dossier intussen enkele jaren. Ook het Gemeenschapsonderwijs (GO!), dat de eindtermen samen met de minister verdedigde, reageert terneergeslagen. “Dit is vooral een domper voor onze leerkrachten, die de voorbije jaren ontzettend veel werk verzet hebben om de nieuwe eindtermen in hun lessen te verwerken”, zegt Koen Pelleriaux, afgevaardigd bestuurder van het GO!.
Langs de andere kant is er uiteraard wel tevredenheid. “Het is geen verrassing dat we tevreden zijn met deze uitspraak”, zegt Lieven Boeve, topman van het katholiek onderwijs. Het Steineronderwijs, dat mee in beroep ging tegen de set aan minimumdoelen, is eveneens tevreden. Ze zien het arrest als een belangrijk
signaal voor leerkrachten. Vooral belangrijk voor het Steineronderwijs: dat leerkrachten dankzij het arrest van het Grondwettelijk Hof nu meer ruimte krijgen om zelf accenten te leggen in de lessen.
Cd&v keert kar
De opvallendste reactie komt echter van cd&v. “De overladen eindtermen gingen te ver”, zegt cd&v-voorzitter Joachim Coens. Zijn gedoodverfde opvolger Sammy Mahdi vindt de uitspraak eveneens “een goede zaak”. “Te veel regelneverij en overheidsbetutteling maken het onderwijs kapot. Laat leerkrachten lesgeven en focus op kerntaken.”
Dat is opvallend, aangezien cd&v deel uitmaakt van de Vlaamse regering en deze eindtermen mee goedgekeurd heeft. Iets waar coalitiepartner N-VA fijntjes op wijst. “Zij die de vernietiging van de nieuwe eindtermen een ‘goede zaak' noemen, dwalen”, zegt Vlaams Parlementslid Koen Daniëls (N-VA). “Consequent kan ik deze politici ook niet noemen, aangezien zij deze eindtermen zelf recent nog goedgekeurd hebben.”
Ook Johan Lievens, onderzoeker onderwijsrecht aan de KU Leuven, krabde zich even in de haren bij die reactie. “De houding van cd&v in dit dossier is hallucinant”, zegt hij aan persagentschap Belga. “De partij heeft nooit duidelijk op de rem getrapt. Toen het Katholiek Onderwijs begon te protesteren, had ze nog kunnen ingrijpen, maar ze deed dat niet.”
Uitgestoken hand
Tussen alle voorspelbare reacties is er een element dat opvalt: de oproep van alle koepels en de minister om aan tafel te gaan zitten en tot een oplossing te komen. Dat was de voorbije jaren niet het geval: toen groef iedereen zich in in stellingen en bleef men volharden in het eigen gelijk.
Zorgt de uitspraak voor een uitgestoken hand? Misschien, al vallen ook nu weer de nuanceverschillen op in de boodschappen. Weyts roept op om “samen werk te maken van nieuwe, aangescherpte eindtermen die de lat hoger leggen”. Terwijl Boeve het gesprek meer ten gronde wil voeren. “We kunnen met dit arrest niet meer louter over versoberingen spreken, we hebben een goed nieuw format nodig.” Lees: Weyts wil liever niet te veel afwijken van wat vandaag vernietigd werd, Boeve wil van een wit blad vertrekken.
Kortom, de discussie begint opnieuw.