Schoolmoe, maar niet leermoe

Door Koen Daniëls, Axel Ronse, Miranda Van Eetvelde op 1 maart 2018, over deze onderwerpen: Werken, Secundair onderwijs
opleiding

Leren op de werkplek kan vanaf september 2019 ook in Vlaanderen. Duaal leren laat schoolgaande jongeren toe ervaring op te doen op de werkvloer. Zo bereiden ze zich beter voor op de arbeidsmarkt. Vlaams Parlementsleden Axel Ronse, Koen Daniëls en Miranda Van Eetvelde reageren opgetogen. “Dit is een enorme stap vooruit voor jongeren die anders schoolmoe dreigen te worden, maar daarom nog niet leermoe zijn”, zeggen ze.

Werken en leren in één

Duaal leren wordt mogelijk in de derde graad van het BSO en van het arbeidsmarktgericht TSO. Op basis van een sollicitatie wordt de match gemaakt tussen de leerling en de onderneming. De leerling krijgt een leertraject, waarbij de praktijk en de leercomponent op elkaar zijn afgestemd. “Zo verwerven de jongeren competenties en een diploma die beter aansluiten op de arbeidsmarkt”, legt Vlaams Parlementslid Ronse uit.

Elkaar versterken

Zijn collega Koen Daniëls ziet in duaal leren een effectief middel tegen vroegtijdig schoolverlaten en jeugdwerkloosheid. “Schoolmoe is niet hetzelfde als leermoe. Duaal leren is voor leerkrachten, leerlingen en werkplaatsen dé manier om elkaar te versterken”, zegt hij. Ook Vlaams Parlementslid Miranda Van Eetvelde juicht het duaal leren toe: “Het traject wordt uitgewerkt op maat van elke individuele leerling, ideaal voor jongeren die arbeidsbereid zijn.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is