U bent hier
“Sinterklaas kan je geen nieuw leven brengen. Hij brengt wel reflecterende armbanden om je leven te laten zien.” N-VA Sint-Gillis-Waas doet actie tot zichtbaarheid in het verkeer.
Op de dag van Sinterklaas deelde N-VA Sint-Gillis-Waas reflecterende armbanden uit aan fietsende pendelaars en schoolgaande jongeren onder het motto “Sinterklaas kan je geen nieuw leven brengen. Daarom delen wij vandaag reflecterende armbanden uit om je leven te laten zien.” Tijdens de donkere maanden roept de lokale N-VA afdeling op tot meer zichtbaarheid en voorzichtigheid in het verkeer.
“Zowel ’s ochtends als ’s avonds fietsen pendelaars en schoolgaande jongeren in het duister. Een goede zichtbaarheid is belangrijk, zeker voor de zwakke weggebruiker. Een fluohesje, reflecterende band en goede verlichting kan veel doen om de veiligheid te verhogen en het risico op ongevallen te verkleinen. Zien en gezien worden”, zeggen lokaal voorzitter Lauren Van Guyse en fractievoorzitter Koen Daniëls.
Vroeger donker, meer fluo
Eind oktober gaat de wintertijd in. ’s Ochtends is het dan even vroeger licht, maar het wordt ’s avonds vroeger donker. Tijdens de wintermaanden is het zelfs altijd donker, zowel bij de heenrit naar het werk of de school als de terugrit.
“Om ervoor te zorgen dat je veilig thuis geraakt, is het in deze donkere en miezerige dagen belangrijk dat je gezien wordt”, verduidelijken Van Guyse en Daniëls. “Met donkere kledij verdwijn je letterlijk in de duisternis. Daarom deelden we honderden reflecterende armbanden uit. Tijdens ons actie aan de fietsroute naar Sint-Niklaas, stelden we met tevredenheid vast dat van bijna alle fietsers de verlichting wel werkte.”
Verhoog zichtbaarheid, verhoogde voorzichtigheid
De afdeling hoopt met hun oproep en actie dat nog meer mensen gebruik zullen maken van fluohesjes, reflecterende banden en verlichting. “Zelfs iets kleins als een reflecterende armband die we uitdelen, kan een wereld van verschil maken wanneer het donker is. Bestuurders van gemotoriseerd verkeer zullen je sneller opmerken en kunnen zo hun rijgedrag aanpassen”, stellen Van Guyse en Daniëls. “We vragen dan ook aan autobestuurders om de nodige voorzichtigheid aan de dag te leggen zodat ze ook de fluohesjes en reflecterende banden zien.
Bovendien hoopt de afdeling dat door het verhoogd gebruik van fluorescerend en reflecterend materiaal het negatieve imago ervan verkleint. “We merken dat in een fluohesje of reflecterende band rondrijden nog te vaak als ‘niet cool’ wordt ervaren. Als we de gretigheid zagen waarmee onze reflecterend armbanden werden aangenomen en aangedaan -zowel door pendelaars als schoolgaande jongeren- zijn we hoopvol. Ook de ouders roepen we op elke ochtend de fluo-check te doen.”, roepen Van Guyse en Daniëls op.
Vergeet je viervoeter niet
De partij vraagt ook aan hondenbezitters om hun viervoeter zichtbaar te maken. Dit kan je oplossen door een lampje, reflecterend bandje aan de halsketting te hangen of je viervoeter een hesje aan te doen. “We willen niet enkel onszelf beschermen. Door een kleine ingreep is ook je viervoeter zichtbaar in het verkeer en kan die volop genieten van een veilige wandeling”, besluit Van Guyse.
Lees ook de artikels die hierover verschenen in Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws.