Vooral de ambtenaren mogen het komen uitleggen

Door Koen Daniëls op 22 april 2022, over deze onderwerpen: Kinderopvang

Vooral de ambtenaren mogen het komen uitleggen (Het Nieuwsblad*, 22 april 2022, pagina 12)

De onderzoekscommissie kinderopvang start vandaag in het Vlaams Parlement. Maar het speelveld is fors beperkt. Enkel de inspectie en de veiligheid van kinderdagverblijven worden onder de loep genomen. Vandaar dat eerst de ambtenaren mogen opdraven. Al hopen verschillende partijen toch ook Wouter ­Beke onder vuur te kunnen nemen.

Na het onderzoek naar de PFOS-vervuiling van 3M is het alweer tijd voor een nieuwe onderzoekscommissie in het Vlaams Parlement. Dit keer worden de wantoestanden in de Vlaamse crèches uitgeplozen, naar aanleiding van de dood van een baby in 't Sloeberhuisje in Mariakerke. Dat drama kon gebeuren ondanks het feit dat Kind en Gezin al verschillende klachten had gekregen over ernstig geweld in die crèche. Net daarom moeten vandaag op de eerste echte zitting meteen Katrien Verhegge en Karine Moykens opdraven, respectievelijk de verantwoordelijke voor Kind en Gezin en die van de Zorginspectie.

Beide topambtenaren moeten tot in het kleinste detail de procedures van hun diensten uit de doeken doen, zegt commissievoorzitter Koen Daniëls (N-VA). Daarbij staan ze onder ede, zodat hun verklaringen straks naast de concrete case van Mariakerke gelegd kunnen worden. Als daar enig verschil op zit, zal de commissie de overheidsdiensten op de vingers kunnen tikken.

Opvallend is wel dat het speelveld van de onderzoekscommissie strikt beperkt is. “In deze commissie gaat het over de inspectie en de handhaving in de sector”, zegt Daniëls. “We gaan het niet hebben over andere mogelijke problemen in de crèches, zoals het vraagstuk hoeveel kinderen elke begeleider maximaal mag hebben. Dat zou ons te ver leiden, we behandelen dat al in de gewone commissie.”

 

“Wat wist Beke?”

Omdat het enkel over veiligheid en inspectie gaat, hoeft het niet te verbazen als de ambtenaren van Kind en Gezin en de Zorginspectie straks het hardst op de rooster gelegd zullen worden. Al is het natuurlijk ook de vraag in welke mate minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) meer kon doen om het drama te voorkomen. “Ik wil weten wat Beke wist op welk moment”, zegt Open VLD-parlementslid Freya Saeys. Ook bij de oppositie willen ze de bevoegde minister aan de tand voelen. “Wij hebben als partij de minister meermaals gewezen op mistoestanden”, zegt Hannes Anaf (Vooruit). “De politieke wil om er iets aan te veranderen hebben we gemist. Tot het drama in Mariakerke zich voordeed en dan was het paniek in de keet.”

Feit is wel dat Beke enkel ondervraagd kan worden over de veiligheid en de inspectie. In eerdere verklaringen gaf hij al aan dat dat vooral een zaak is van zijn overheidsdiensten. Maar Groen-parlementslid Celia Groothedde wil toch proberen om de discussie breder te trekken, om zo ook Bekes beleid onder de loep te nemen. “Ik snap dat de scope beperkt moet blijven. Maar de sector kampt met een immens personeelstekort. Standaard heb je als begeleider acht à negen kindjes onder je hoede en dat is nu vaak veel meer. Zelfs mensen met goede bedoelingen vrezen voor ongelukken. Dat is voor mij integraal deel van veiligheid.”

Bedoeling is om elke vrijdag andere actoren uit te nodigen in het halfrond. Tegen de zomer moet de commissie dan een rapport opstellen met aanbevelingen.

Hannes Heynderickx ■

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is