U bent hier
'Welke lijken vallen er straks nóg uit de kast?"
''Welke lijken vallen er straks nóg uit de kast?" (Het Laatste Nieuws*, Wo. 09 Mar. 2022, Pagina 8)
Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) lijkt de grip op de schandalen in de kinderopvang stilaan volledig kwijt. Deze keer kon hij tijdens een parlementair debat zelfs geen zekerheid geven dat er vandaag geen veroordeelde kindermishandelaars aan de slag zijn in de Vlaamse crèches. Ook bij de meerderheid groeit het verzet. ''Welke lijken gaan hier nog uit de kast vallen?""
Zo fanatiek minister Beke twee weken geleden nog van zich afbeet toen hij in het Vlaams parlement onder vuur werd genomen na het dodelijke drama in de Gentse kinderopvang 't Sloeberhuisje, zo gelaten zat hij er gisteren bij in de commissie Welzijn. Hij rammelde zijn antwoorden op automatische piloot af en ging pertinente vragen uit de weg. Wat restte was het beeld van een minister die het zelf amper nog uitgelegd krijgt. Zelfs meerderheidspartijen N-VA en Open Vld staken hun ongenoegen daarover niet langer weg.
Het is dan ook niet min wat er sinds het laatste debat allemaal naar boven is gekomen. Zo blijkt dat een ernstige klacht over 't Sloeberhuisje in september vorig jaar drie maanden bij Kind en Gezin is blijven liggen en nadien nog eens drie maanden bij de Zorginspectie. In diezelfde periode kwamen er over de crèche ook nog eens 31 telefoontjes en 17 meldingen van bezorgde ouders binnen. Toch greep niemand in. En vorige week ontplofte alweer een nieuw bommetje toen deze krant onthulde dat een Antwerpse vrouw, die vorig jaar veroordeeld werd voor kindermishandeling, haar crèche probleemloos kon blijven uitbaten.
Kromme uitleg
''Ook ik vind dat onbegrijpelijk", gaf Beke toe. Hij wees echter onmiddellijk naar het vonnis van de rechter van het Antwerpse hof van beroep. Die had de vennootschap van de vrouw vrijgesproken van schuld en veroordeelde haar enkel als 'natuurlijk persoon'. Op die manier zou Kind en Gezin niet in staat zijn geweest om de crèche te sluiten. Maar zelfs bij CD&V vonden ze dat een kromme uitleg. ''Een arrest van een rechter is toch geen verplichting voor Kind en Gezin om een bepaalde crèche te blijven erkennen?"", merkte Katrien Schryvers op. ''Ook die opdeling tussen de vennootschap en de natuurlijke persoon lijkt mij geen argument om niet in te grijpen."" Een stevige vingerwijzing naar Kind en Gezin, een departement dat nochtans al sinds 2008 door een ambtenaar uit de CD&V-stal geleid wordt.
De klap op de vuurpijl moest dan nog komen. Toen Koen Daniëls van N-VA vroeg of Beke kon garanderen dat er vandaag in de Vlaamse kinderopvang niemand werkt met een veroordeling voor kindermishandeling op het strafblad, moest de minister het antwoord schuldig blijven. ''Kind en Gezin wordt door de parketten niet systematisch geïnformeerd als er een veroordeling wordt uitgesproken tegen een opvang, een verantwoordelijke of een medewerker."" Beke zei dat er wel een omzendbrief bestond die de parketten aanmaant om zulke veroordelingen snel te delen met de overheid, maar dat daar blijkbaar onvoldoende aandacht aan besteed wordt. ''Ik ga dat opnemen met mijn collega van justitie."" Bovendien moest Beke ook toegeven dat Kind en Gezin niet systematisch uitbaters van een crèche, onthaalouders of kinder- begeleiders naar een uittreksel van hun strafblad vraagt. Dat wordt enkel gedaan bij de opstart van een crèche. ''Organisatoren van kinderopvang moeten nadien eventuele veroordelingen van zichzelf of van hun medewerkers melden bij Kind en Gezin.""
Dat antwoord legde een zoveelste systeemfout in de handhaving van de Vlaamse kinderopvang bloot. En opnieuw wordt de bijsturing pas beloofd nadat het nieuws in de krant heeft gestaan. Het knaagt nog maar eens aan de geloofwaardigheid van Beke als minister. Nochtans probeerde hij in de commissie ook een succes te verkopen: ''Ik heb twee weken geleden gevraagd aan Kind en Gezin om kordater op te treden en dat werpt vruchten af. In één week tijd hebben ze in zes problematische crèches opgetreden.""
Oppositiepartijen Vooruit, Groen en PVDA vroegen zich luidop af waarom die kordate aanpak vorig jaar al niet kon. Toen waren er in het parlement en de pers namelijk ook al signalen dat het grondig fout liep. Dat Beke die vraag niet beantwoordde, was veelzeggend.
Amper weerwoord
Ook toen Groen tot twee keer toe vroeg waarom het zes maanden geduurd heeft om de ernstige klacht in 't Sloeberhuisje te behandelen, had Beke amper weerwoord. Hij kwam niet verder dan: ''De audit die ik gevraagd heb, zal dat uitklaren."" Na het debat werd duidelijk dat de minister in dit dossier stilaan helemaal geïsoleerd staat. N-VA wenste Beke bijna cynisch 'veel daadkracht' toe en Open Vld foeterde: ''Welke lijken gaan er nog allemaal uit de kast vallen?"" Ondertussen broeit in de sector van de kinderopvang het verzet. Op vrijdag 25 maart wil men betogen aan Bekes kabinet. Er is zelfs sprake van een staking. Dat zou historisch zijn. En een nieuwe klap voor een minister die al wankelt.
JEROEN BOSSAERT ■