‘Minidecreet’ ingediend en goedgekeurd door meerderheid en oppositie

Door Koen Daniëls op 6 juli 2016, over deze onderwerpen: Onderwijs

Het Vlaams parlement besliste vandaag dat toelage van 950 euro voor de versterking van het Nederlands van anderstalige kleuters ook in het volgende schooljaar kan ingezet worden. Daarnaast werd ook de zogenaamde waarborgregeling voor de werkingsmiddelen in het kader van het M-decreet goedgekeurd. De beide maatregelen zijn van groot belang en werden dan ook door meerderheid en oppositie gesteund.

De plenaire vergadering verlengde met het ‘mini-decreet’ allereerst de aanwendingstermijn voor de extra toelage van 950 euro per kleuter voor initiatie in en versterking van het Nederlands van anderstalige kleuters. Die middelen gaan naar de scholen in het kader van de stijgende instroom van anderstalige kleuters.  Scholen kunnen deze middelen daardoor ook gebruiken in het schooljaar 2016-2017. Dat kunnen we enkel toejuichen. Het is voor deze jongeren cruciaal dat ze zo snel mogelijk de onderwijs- en omgangstaal in Vlaanderen onder de knie krijgen.

Daarnaast werd een regeling getroffen voor de werkingsmiddelen in het kader van het M-decreet. Ter herinnering: dat decreet wil leerlingen met specifieke onderwijsnoden maximaal in het reguliere onderwijs integreren. Sinds september 2015 stapten effectief heel wat leerlingen over naar het reguliere onderwijs of kwamen ze niet meer terecht in het buitengewoon onderwijs. Wat gebeurt dan met omkadering en werkingsmiddelen? Eerder was er een zogenaamde waarborgregeling voor de omkadering (uitgedrukt in personeel), waardoor deze omkadering ongeveer evenredig met het aantal leerlingen naar het reguliere onderwijs werden werd overgeheveld. Over de werkingsmiddelen (uitgedrukt in budgetten) van deze scholen was nog geen duidelijkheid.

Nu is die er wel en werd ook voor de werkingsmiddelen een dergelijke regeling goedgekeurd.  Voor ons is het belangrijk dat ook de werkingsmiddelen ingezet worden waar ze het hardst nodig zijn, dit wil zeggen: in de klassen van het gewoon onderwijs waar nu steeds meer kinderen met specifieke onderwijsnoden zitten. Deze middelen gaan niet op in de ‘algemene werkingsmiddelen’, maar worden gebruikt voor specifieke onderwijsleermiddelen zoals aangepast didactisch materiaal voor een leerling zodat hij de lessen kan volgen.  

De volledige tekst van het decreet kan u hier terugvinden. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is