U bent hier
KU Leuven heeft voor meer dan een miljard euro beleggingen
De zes Vlaamse universiteiten beheerden eind 2015 samen voor 1,84 miljard euro aan geldbeleggingen. Dat is 373 miljoen euro meer dan de 1,47 miljard euro beleggingen eind 2013. De KU Leuven is met 1,06 miljard euro de grootste geldbelegger. De Vlaamse hogescholen komen samen dan weer maar aan 181 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Koen Daniëls (N-VA) heeft opgevraagd bij Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).
Uit de cijfers blijkt dat de Vlaamse universiteiten de voorbije jaren meer geld zijn gaan beleggen. In totaal groeide de berg geldbeleggingen van 1,47 miljard euro eind 2013 naar 1,84 miljard euro eind 2015. De KU Leuven is met 1,06 miljard euro veruit de grootste geldbelegger. De geldbeleggingen aan de Leuvense universiteiten stegen op twee jaar tijd ook met ruim 20 procent. In het jaarverslag van de KU Leuven staat daarover: "De geldbeleggingen worden voorzichtig beheerd conform het strategisch kader voor het beheer van de financiële middelen van de KU Leuven, van KU Leuven Research & Development en van het UZ Leuven".
Ook de Vrije Universiteit Brussel (VUB) stak de voorbije jaren opvallend meer middelen in beleggingen. Daar stegen de geldbeleggingen van 195 miljoen euro eind 2013 naar 303 miljoen euro in 2015, een stijging met 55 procent. Bij de hogescholen liggen de bedragen duidelijk lager. Ook al ontbreken in de tabellen enkele hogescholen, samen is in de cijfers sprake van 181,5 miljoen euro. Dat cijfer was de voorbije jaren relatief stabiel. Veel hogescholen hebben amper of geen geldbeleggingen. De grootste bedragen zijn voor de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen (41 miljoen euro), de Erasmushogeschool in Brussel (37 miljoen euro) en de Artesis Plantijn Hogeschool in Antwerpen (30 miljoen euro).
N-VA-parlementslid Koen Daniëls noemt de bedragen, zeker bij de universiteiten, "opvallend". "Zeker omdat men jaar na jaar stelt dat de overheid hen 'kapotbespaart'. Men zou vermoeden dat die geldbeleggingen dan niet, en al zeker niet tegen dit tempo stijgen ", aldus Daniëls. Dat de geldbeleggingen bij de universiteiten in budgettair moeilijke tijden toch met 400 miljoen euro stijgen op twee jaar tijd noemt de N-VA'er "opmerkelijk". Omdat de universiteiten geconsolideerd worden is het ook niet evident om overschotten van het ene jaar te gebruiken in het andere jaar. De cijfers roepen bij Daniëls ook de vraag op in welke mate er binnen associaties rechtstreekse financiële ondersteuning is van de universiteiten naar de hogescholen.